pentekenkistje pastels
   
knop 3 introductie knop 3 levensloop knop 3 werkwijze knop 3 werken knop 3 pers knop 3 contact

Werkwijze

Piet Clijnk noemde zichzelf 'kunstschilder' en 'encadreur', een mooi woord voor 'lijstenmaker'. Hij lijstte zijn eigen werk in, maar ook dat van anderen. 

Tijdens mijn zoektocht zijn er ook meldingen gekomen van werk met een sticker achterop dat niet door mijn opa is geschilderd, maar wel door hem is ingelijst. Zijn eigen werk is altijd te herkennen aan zijn handtekening.     

sticker handtekening

Hij restaureerde ook werk van anderen.

Piet Clijnk schilderde wat hij zelf mooi vond, maar schilderde ook in opdracht van anderen. Er zijn schilderijen teruggevonden van woonhuizen of geboortehuizen van mensen. Ook zijn algemene onderwerpen, zoals stadsgezichten, vaker geschilderd omdat de mensen dat mooi vonden. De Gortershoek was een populair onderwerp. Ook de Klauwershoek heeft hij vaker geschilderd.

Zijn werk is met verschillende technieken gemaakt. Piet Clijnk schilderde met olieverf, maar ook aquarel en sepia. Daarnaast heeft hij pentekeningen gemaakt. Een paar pastelschilderijen zijn terug gevonden, maar ook een potloodtekening. Er zijn tot nu toe maar 3 pastelschilderijen teruggevonden. Hij vond het een lastige techniek. De pastel moest na tekenen gefixeerd worden anders liet het los en kwam het tussen de lijst te zitten. Daarom hebben we alleen pastels uit de dertiger jaren teruggevonden, omdat hij ze later niet meer gemaakt heeft.

Mensen hebben soms een werk van hem kado gekregen ter gelegenheid van een jubileum. Vaak staat dan achterop het werk een tekst betreffende het jubileum.  Ook staat er soms een tekst achterop die door Piet Clijnk zelf is geschreven.

jubileum bedankbrief loterijtekst herinnering

Piet Clijnk hield er niet zo van als mensen over zijn schouder meekeken als hij op straat schilderde. Daarom maakt hij soms een foto van het onderwerp dat hij thuis naschilderde. Dat waren zwart/wit foto's. Hij maakte dan ook schetsjes van het onderwerp waarbij hij de kleuren aantekende.
schets 1 schets 2 schets 3 schets huis

Enkele schildervoorbeelden:

voorbeeld peperstraat peperstraat 1935
voorbeeldfoto noorderkerstraat noorderkerkstraat vorbeeldfoto ventje ventje

De meeste olieverfschilderijen zijn gewoon op doek geschilderd. Tijdens de oorlog schilderde mijn opa ook, maar kon niet altijd meer aan doeken komen. Een aantal olieverfschilderijen uit die periode zijn op paneel geschilderd. Ik heb ook een schilderij gezien dat op een geprepareerde meelzak is geschilderd.

Piet Clijnk heeft geen opleiding gehad tot kunstschilder. Hij was autodidact. Hij heeft ook nooit subsidies ontvangen om van te leven. Hij heeft altijd geleefd van de verkoop van zijn eigen werken en van zijn lijstenmakerij.

In de nalatenschap zat een schrift met de titel: Register van eigen werken. In dit register staan alle werken genoteerd die verkocht zijn tussen 1949 en 1967. Met daarbij de omschrijvingen, soms de namen van de kopers en de prijzen. Van de periode 1928 tot 1949 is geen schrift bewaard gebleven, maar we weten dat hij in die jaren ook veel geschilderd en verkocht heeft. Mijn opa heeft altijd kunnen leven van zijn werk, al hoewel dat geen rijk leven was.

register van eigen werken soort werk bladzijde

inlijsten opa met schilderij

Het inlijsten en het bekijken van het resultaat.

opa en oma in keuken

Zoals ik me mijn grootouders herinner

met grootouders

Mijn grootouders samen met mij in april 1963